Gozdni vrtec v oddelkih PŠ Kapele

  Vrtec Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, z oddelki vrtca v PŠ Kapele Na kakšen način izvajamo gozdno pedagogiko? Okolico našega vrtca obdaja gozd, ki je del naših igralnic. Zelo nas veselijo sprehodi v vseh letnih časih in tako lahko opazujemo spreminjanje narave. V gozd redno zahajamo že vrsto let in tako so naše dogodivščine del kurikuluma. Najlepši je pogled na otroke, ki s svojo bujno domišljijo osmislijo še tako preprost list ali vejico v njihovi skupni igri. Spodbujamo prosto igro, veliko gibanja, raziskovanje, ustvarjalnost, gradimo otrokovo samozavest in socialne odnose. Nudimo jim učilnico v naravi, ki se velikokrat prestavi v našo igralnico, ko se igramo in ustvarjamo z naravnimi materiali. Naša dogodivščina se prične že na poti do gozda, ko srečujemo domače živali, se ustavimo ob ribniku, opazujemo njive in sadna drevesa. Še pomembneje, imamo čas za pogovor. V gozdu pa najdemo izziv, da se naša domišljija razvija, spoznamo najmanjše gozdne živali, sodelujemo med seboj in se vsi preprosto le igramo ter pridobivamo pomembne veščine in znanja za življenje.


Prvi sneg pri Zvezdicah

Zelo smo se razveselili prvega snega. Komaj smo čakali, da bomo lahko odšli ven in se kepali ter spuščali z lopatkami po bregu. Bilo nam je prečudovito kljub mrazu. Otroci so se smejali, si posojali lopatke med seboj, skušali naredit snežaka, se skupaj spuščali po bregu in prav prijateljsko se dogovorili, kako lopatke spravit nazaj  na brežino. Kar prehitro je sneg skopnel, ampak mi se že veselimo novih snežink.

Zapisala, Irena Pintarič

_________________________________________________________________

Jesen v gozdu

V oktobru smo Palčki in Zvezdice spoznavali gozd v njegovi raznolikosti. Kje raste kostanj? Katera goba nam je prečkala pot? Srečali smo tudi žabo. Najprej smo jo tiho opazovali, ko pa je odskočila, smo se vsi razbežali. Naš dan je objavljen tudi na facebook strani Mreža gozdnih vrtcev in šol.

Nismo pa objavili, kako smo plezali po hribu navzgor in navzdol. Bilo je kar naporno, ampak pokazali smo, kako spretni smo lahko, ko je potrebno. Gibanje po neravnem terenu je odlično za otrokov razvoj, spretnost in koordinacijo. Predvsem pa je odličen občutek, kaj vse zmoremo.

Vaše vzgojiteljice

November v gozdu in v igralnici

Meglene in deževne dni v novembru smo izkoristili za ustvarjanje jesenskih dreves v igralnici in v gozdu. Kombinirali smo odpadni in naravni material. Nastala so čudovita, unikatna drevesa.

Ko pa je sonce posijalo, smo si pa privoščili. Poiskali smo hrib, kjer ni bilo veliko dreves in se kotalili. Se še spomnite kako je to zabavno? Otroci so hodili po hribu navzgor in se odkotalili navzdol tolikokrat, da nismo več šteli. Slišati je bilo samo smeh. Prav tako smo iskali ravnotežje na podrtem deblu in si pomagali med seboj. Pridobivali smo pomembne veščine zunaj na svežem zraku v naši zabavni učilnici.

Irena

Likovna dejavnost v gozdu, 1.10.2021

Tokrat smo imeli uro likovne umetnosti kar v gozdu. S seboj smo vzeli le kartonsko podlago. Navodilo je bilo, da z naravnim materialom poustvarijo živali v gozdu. Ustvarjali so tako Palčki kot tudi Zvezdice. Otroška domišljija ne pozna meja in to so nam otroci danes tudi dokazali. Nastale so čudovite slike. Tokrat nam je celo zmanjkalo časa za igro v gozdu, tako da se bomo morali še vrniti.

Vzgojiteljice

 

Koščeva pot

Konec septembra smo se podali po koščevi poti. Na poti smo najprej občudovali čudovit pogled na jovse z opazovalnico. Gozd se že počasi jesensko barva in lepo je bilo, ko je veter zapihal in so listi poplesavali nad nami. Kosca nimo opazili, smo pa opazili delo bobra, kako je izklesal deblo. Bil je prelep sončen dan in tudi pot nazaj ni bila pretežka za nas. Za nagrado, ko smo bili že čisto blizu vrtca smo okusili žižulo, ki nam jo je prijazno ponudil vaščan. Kakšnega okusa je, naj vsak po možnosti presodi sam. Skoraj pa smo v vrtec prinesli bogomoljko, ki se je obesila na otroške hlače. Presodili smo, da v vrtcu ni prostora zanjo in smo jo pustili na travniku.

Lep in poučen sprehod je za nami. Gozd nam je velika učilnica, v katero vedno radi zahajamo.

Vzgojiteljice

Paglavci pri Zvezdicah

Na enem izmed sprehodov po gozdu v mesecu marcu, smo opazili mrest v potočku. Odločili smo se, da ga zaradi pomanjkanja padavin v tem mesecu zajezimo iz potočka in ga kasneje, ob ugodnejših razmerah, vrnemo nazaj. Ne boste verjeli, ampak že naslednji dan v akvariju se je iz mresta izvalilo kar precejšnje število paglavcev. Pridno jim menjamo vodo in skrbimo za njih. Paglavci lepo rastejo in se vidno razvijajo, kar nam je zelo zanimivo opazovati. Ampak, ker jih je bilo zelo veliko, smo jih večji del vrnili nazaj v potoček in si jih za opazovanje v akvariju pustili  le osem. Zapisala: Irena Pintarič

Gozdne dogodivščine v mesecu februarju 2021

Mesec februar je bil za nas zelo zanimiv mesec. Na začetku meseca nas je še vedno čakalo malo snega, konec meseca pa so nas pozdravljali na sprehodu skozi gozd že zvončki in trobentice. Če smo malo poslušali, smo slišali detla, kako trka po deblu, presenetil nas je tudi močerad pod trhlečim deblom, pa da ne pozabim omeniti gosenice, ki se je znašla na otroški kapi. Na slikah lahko opazite, kako so fantje gradili prebivališče za srne.  Deklice so se igrale z zaporedjem iz naravnega materiala. Veliko smo plezali, hodili po podrtem deblu, delali stoje na glavi, skakali čez manjši potoček in si celo privoščili kotaljenje po listju. Ta mesec je bil zelo poučen na igriv način, a hkrati tudi zelo zabaven. Irena Pintarič

         

Obisk iz gozda, 12.11.2019 Ob tako deževnem dnevu nas je razveselil prav poseben obisk iz gozda. Med kosilom je vzgojiteljica opazila, da se zunaj po našem igrišču plazi močerad. Hitro je odhitela po opazovalno posodo in ga na njeno srečo tudi hitro zvabila vanjo. Po kosilu so otroci lahko opazovali močerada. V igralnici je nastalo veliko začudenje, saj ga velika večina še ni videla. Malo smo se še pogovorili o njegovih značilnostih in ker je bil čas počitka, je moral tudi močerad nazaj v gozd. Vzgojiteljica ga je spustila nazaj v naravo.