Vrtec Najdihojca pri OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, z oddelki vrtca v PŠ Kapele Na kakšen način izvajamo gozdno pedagogiko? Okolico našega vrtca obdaja gozd, ki je del naših igralnic. Zelo nas veselijo sprehodi v vseh letnih časih in tako lahko opazujemo spreminjanje narave. V gozd redno zahajamo že vrsto let in tako so naše dogodivščine del kurikuluma. Najlepši je pogled na otroke, ki s svojo bujno domišljijo osmislijo še tako preprost list ali vejico v njihovi skupni igri. Spodbujamo prosto igro, veliko gibanja, raziskovanje, ustvarjalnost, gradimo otrokovo samozavest in socialne odnose. Nudimo jim učilnico v naravi, ki se velikokrat prestavi v našo igralnico, ko se igramo in ustvarjamo z naravnimi materiali. Naša dogodivščina se prične že na poti do gozda, ko srečujemo domače živali, se ustavimo ob ribniku, opazujemo njive in sadna drevesa. Še pomembneje, imamo čas za pogovor. V gozdu pa najdemo izziv, da se naša domišljija razvija, spoznamo najmanjše gozdne živali, sodelujemo med seboj in se vsi preprosto le igramo ter pridobivamo pomembne veščine in znanja za življenje.

 

 

 

Zaključek vrtca s pohodom na Sv.Vid nad Čatežem

Najdihojčki, 6.6.2024

Tokrat smo zaključek šolskega leta z vsemi skupinami vrtca obeležili s skupnim pohodom na Sv.Vid nad Čatežem. Starši, otroci in vzgojiteljice smo preživeli popoldne v naravi, se sprehodili po gozdni poti do Cerkve na Sv.Vidu in se v sproščenem vzdušju družili. Mogoče smo spodbudili družine za nadaljnje preživljanje prostega časa v naravi.

POMLADNI OBISK GOZDA

 

V četrtek, 4.4.2024 smo se z otroki iz oddelkov Palčki in Zvezdice odpravili v gozd. Opazovali smo naravo, ki nam jo ponuja pomlad. Videli smo cvetoča drevesa in drevesa že z veliko zelenimi listi in poganjki. Gozd je ozelenel.

V gozdu so otroci raziskovali naravo. Pogovarjali smo se o spreminjanju gozda v času zime in pomladi.

Nabrali smo vejice in materiale.

Naslednji dan smo v igralnici ustvarili ”gozdno sliko”. Pogovarjali smo se o materialih, ki smo jih našli v gozdu. Ogledali smo si drevesne vejice, vejice iz tal, mah, rjave liste iz tal, želod, žir in lubje. Spoznali smo lišaj.

”Gozdna slika” je nastala tako, da so otroci ob pogovoru s strokovno delavko polagali gozdni material na karton. Pri tem so otroci opisovali katere materiale so našli na tleh (vejice, mah, lubje, rjave liste, želod, žir), vejice z zelenimi listi pa so rasle na drevesu. Na ta način smo tudi utrjevali pojma ”spodaj” in ”zgoraj”.

 

Zapisala: dipl. vzg. Ana Urek

April 2024

 

 

Mednarodni dan gozdov (21.3.)

Gozdna skupina vrtca je obeležila Mednarodni dan gozdov z obiskom le-tega. Hvaležni smo lahko, da imamo gozd v bližini vrtca. Tokrat so otroci gozd le opazovali v pomladanskem prebujanju, si nabrali gozdne energije in se sprostili z objemi dreves in brezskrbno igro.

V vrtcu smo vse obiskovalce in zaposlene opomnili na prvi pomladni dan, ki je hkrati tudi mednarodni dan gozdov s plakatom Mreže gozdnih vrtcev.

Pikapolonice

Izobraževalno srečanje Vrtec Ringaraja Artiče, februar 2024

Koordinatorka Mreže gozdnega vrtca se je udeležila srečanja gozdnih vrtcev, katerega so pripravile vzgojiteljice Vrtca Ringaraja Artiče. Potekalo je v gozdu, na sproščen način, kot prikaz primerov dobrih praks, z namenom izmenjave idej in tudi druženja.

Ledene barve

Kaj se zgodi, če pozimi zunaj celo noč pustimo vodo v posodicah?

Otroci so opazovali spremembo, tipali kako hladen je led, ko se je led začel taliti, so začele nastajati otroške umetnije.

KONČNO SMO DOČAKALI SNEG!

Že dlje časa smo se v vrtcu pogovarjali o zimi in si zelo želeli,
da bi tudi pri nas zapadel sneg.

Danes pa so nas navsezgodaj zjutraj presenetile snežinke, ki smo se
jih zelo razveselili.

V vrtcu smo komaj dočakali trenutek, ko smo se oblekli v kombinezone
in druga zimska oblačila, si nadeli rokavice in kape, ter se
odpravili na sneg.

Lovili smo se, tekali, se kepali, metali sneg v zrak, se spuščali z
lopatkami po hribčku navzdol, ter opazovali svoje odtise v snegu.

Bilo je luštno, smešno, zabavno in upamo, da se sneg še vsaj nekaj
časa obdrži, kajti na snegu je zares čudovito!

Čebelice in vzgojiteljice

GOZD JESENI (9. 11. 2023)

V četrtek, 9.11.2023 smo se Zvezdice in Palčki, iz oddelkov PŠ Kapele odpravili v gozd. Ves čas nas je spremljala gosta jesenska megla. Ob prihodu v gozd je bilo opaziti navdušenje otrok.

Otroci so takoj pričeli z opazovanjem narave. Na tleh so opazili veliko listja, predvsem pa gob. Sledilo je raziskovanje in igra z naravnimi materiali, ki jih ponuja gozd.

Za otroke smo pripravile jesensko aktivnost. Na drevo (izrezano iz kartona), ovito z vrvico so otroci zatikali drevesne liste. Skupaj smo poimenovali jesenske barve in lista dveh dreves – hrast in bukev. Otroci so pri dejavnosti aktivno sodelovali. Iskali so liste in jih razvrščali po velikosti. Nekatera ”drevesa” so bila zelo obogatena z listi.

Ob prihodu v vrtec smo pripravili razstavo ”dreves”.

Ustvarjanje v gozdu

V gozdu so Medvedki in Pikapolonice ustvarili čudovite umetniške slike. 

Na poti v gozd

 

Polžki na prvem jesenskem sprehodu

Najmlajši v vrtcu, Polžki, smo odšli na sprehod do bližnjega travnika in pašnika. Gozd je za nas zaenkrat še predaleč. Opazovali smo naravo kako se spreminja, kakšne barve je listje na drevesu in na tleh. Na pašniku smo opazovali krave. Naš prvi jesenski sprehod je bil pester in zanimiv, prav takšen kot je narava okoli nas.

ČEBELICE V GOZDU, november 2023

Čebelice in Metuljčki smo med potjo do gozda opazovali, kako se je narava v zadnjem času spremenila in kako listki odpadajo z dreves. Ogledali smo si tudi noje ob poti in jih prijazno pozdravili.

Ko smo tako hodili smo prispeli do gozda. Zagledali smo našo hišico, ki smo jo zadnjič skupaj gradili z atijem od Isabelle.

Najprej smo se posladkali s hruškami, nato pa se je  pričela naša gozdna dogodivščina.

Igrali smo se z listki, jih metali v zrak, ter se z njimi obmetavali; tekali smo, se lovili in s palicami tolkli ob tla.

Peli smo, kričali, se šli skrivalnice in raziskovali.

Bilo je prav luštno, zabavno, res enkratno smo se imeli.

Razgibali smo se in se naužili svežega zraka, gozdu pa obljubili, da se kmalu spet vrnemo.

Zapeli smo tudi jesensko pesmico, ki jo pridno vadimo v vrtcu.

 

Čebelice, Metuljčki in vzgojiteljice

Napisala: Nataša Stanič Grgij

                                         

ČEBELICE, METULJČKI IN NAŠA GOZDNA DOGODIVŠČINA

Oktobra 2023 smo se Čebelice in Metuljčki s svojimi vzgojiteljicami odpravili v gozd na Malem Obrežu.

Imeli smo veliko željo, da si tam zgradimo hišico zato smo zraven povabili tudi atija od Isabelle, da bi nam pri tem pomagal. Zelo se mu zahvaljujemo za pomoč. Ati je žagal veje, mi pa smo jih zlagali na kupček. Nato se je pričela gradnja hišice. Skrbno smo pokončno polagali vejo ob vejo, vzgojiteljice pa so veje vezale, da se naša hišica ne bi porušila. Ostalo nam je še nekaj dela, ki ga bomo dokončali, ko bomo šli naslednjič v gozd in tega se že zelo veselimo.

Čebelice, Metuljčki in vzgojiteljice

                   

 

Z ATIJI SMO ZGRADILI GOZDNO HIŠO, oktober 2023

Otroci iz skupin Zvezdice in Palčki so oktobra v bližnjem gozdu začeli graditi hišico. Na žalost sami niso bili  uspešni, ugotovili so da rabijo pomoč. Za pomoč so prosili atije, ki so skupaj z otroki zgradili veliko in res čudovito gozdno hišo v kateri se bodo otroci radi igrali.

                                                                                               

 

SPOZNAVANJE GOZDNIH DREVES IN PLODOV, september 2023

Septembra so v  gozdu Palčki in Zvezdice spoznavali gozdne plodove, rastline in različna drevesa. Otroci so iskali praprot, žir, listke hrasta ter bukve, želod… Ob prirejanju in razvrščanju so tako tudi urili matematično razmišljanje. Starejši otroci so ob koncu dejavnosti izdelali plakat.

Zapisala Petra Čančer

                   

                 

                          

GOZD JE NAŠA IGRALNICA, september 2023

 Zvezdice in Palčki iz vrtca Kapele smo se v začetku septembra podali v bližnji gozd. Otroci so v gozdu raziskovali, opazovali, gradili hišico, plezali, nabirali jesenske plodove, fotografirali, predvsem pa skozi igro pridobivali nova spoznanja o svetu okoli nas.

                                               

                            

                       

 

 

 

Izobraževalno srečanje na Bledu, maj 2023

Udeleženci Mreže gozdnih vrtcev se lahko med drugim udeležimo tudi izobraževalnih srečanj. Prisostvovala sem srečanju v vrtcu na Bledu. Potekalo je v gozdu, na sproščen način, kot prikazi primerov dobrih praks, z namenom izmenjave idej in tudi druženja.

 

 

 

Gozdna dogodivščina

Z otroki smo kljub slabemu vremenu, večkrat bivali v naravi, na bližnjem travniku in v gozdu. Del dejavnosti smo izvedli tudi  v igralnici. To je bilo slikanje, ustvarjanje iz odpadnih materialov (drevo), spoznavanje življenjskih ciklov živali in razvrščanje in prirejanje iz sklopa gozdne matematike.  V gozdu smo izvedli še  »Gozdno tombolo«, vaje čuječnosti in gibanje, kar je otrokom predstavljajo predvsem  izkustveno učenje.

V dejavnosti smo vključili lokalno skupnost, Lovsko družino Dobova, Turistično društvo Dobova in seveda učence in zaposlene OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova.

Otroci so v naravi pridobili samozaupanje, samostojnost in iznajdljivost. Skozi igro so se učili, spoznavali bližnjo okolico in pridobivali izkušnjo bivanja v naravi. Postajali so bolj senzibilni do vsega, kar nas obkroža: razgibanega terena in gibanja po njem, vremenskih pojavov, občutenja vetra, dežja, opazovanje oblakov, poslušanje zvokov narave, vonjanja. Iz izkušenj so lahko ponotranjili različne življenjske cikle  (na pr. razvoj žabe od mresta do odrasle živali, rast rastline od semena dalje) in pogoje, ki so za cikel potrebni (menjava letnih časov, vreme in toplota, svetloba, voda,..). Začutili so tudi pomen zaveščanja vsakega posameznika za skrb za naravo, ekološko vedenje in zmanjšanje ogljičnega odtisa.

Vsekakor je to projekt, ki otroke uči sobivanja z naravo.

                   

 

 

Gozd, čas za meditacijo in opazovanje živali, maj 2023

V gozdu najdemo čas za sprostitev, umiritev, za poslušanje, za rekreacijo in opazovanje majhnih živali. Tokrat se nam je v gozdu pridružil nenavaden obisk. Ali mogoče na fotografiji najdete kdo bi lahko to bil?

          

 

 

 Ježki v igralnici Pikapolonic, maj 2023

V igralnici Pikapolonic so imeli čisto poseben obisk. Ježki so se zatekli v bližino domače hiše otroka, zato ga je družina prinesla naslednji dan v vrtec, da smo jih lahko opazovali in nato spustili na bližnji travnik  zraven gozda. Hvala za obisk in srečno pot naprej.

                                      

 

 

 Bivak, februar 2023

Na sprehodu po gozdnih poteh nas je presenetil postavljeni bivak. Naredili so ga šolarji, ampak otroci so želeli, da bi zgradili svojega. Veliko skupnega truda je bilo vloženega, otroci so sodelovali drug z drugim, malo nam je zmanjkalo časa, ampak na koncu smo bili vsi prijetno utrujeni in zadovoljni z našo kreativnostjo.

                             

                                                   

 

 

 SANKANJE, januar 2023

SNEŽENI MOŽ, MIRA VOGLAR

TAM NA BREGU MOŽ STOJI,
V ROKI METLO ON DRŽI.
RDEČ KORENČEK MU JE NOS,
V NOGE PA JE ČISTO BOS.

TAM NA BREGU MOŽ STOJI,
KER NI SONCA, SE SMEJI,
LONEC STAR IMA NA GLAVI,
TO SNEŽENI MOŽ JE PRAVI.

V igralnici smo prepevali pesem o snežaku in komaj smo čakali, da zunaj zapade sneg. Malo nas je presenetil, vendar v zelo majhni količini. Z veliko težavo smo le uspeli narediti snežaka, nekaj snega je še ostalo za rekreacijo z lopatkami.

 

                                         

       

Januar mesec zimskih eksperimentov

Januarja smo bili v velikem pričakovanju snega in z njim povezanih zimskih radostih, ampak snega kar ni in ni bilo. Če je že zapadel, se je hitro tudi stalil.  

Zato smo se odločili, da si sneg naredimo sami. Naredili smo si sneg, snežni vihar v kozarcu, kristalne snežinke iz soli in kristalni lovilec sončnih žarkov.

Sneg smo gnetli, naredili kepe in snežake kar v igralnici. Snežni vihar so si otroci priredili dnevno po želji, kristalne snežinke in lovilec sončnih žarkov pa smo opazovali s povečevalnim steklom.

Zimo smo tokrat imeli v igralnici.

                                                                                             

                                         

Zvezdice z vzgojiteljicami.

Pajkec, pajkec, pajkec…

Oktober je mesec jesenskih pridelkov, narava se pisano obarva in nam ponuja različne možnosti za ustvarjanje in spoznavanje. Na našem jesenskem sprehodu pa smo tokrat opazovali pajkove mreže. Jutranja rosa zelo lepo poudari pajkovo mrežo tako da lahko opazimo vsako najmanjšo pozornost. Pajkove mreže so prave mojstrovine. Le kako jim to uspe? V naši igralnici smo nato vlekli črte in skušali oblikovati pajkovo mrežo. Skoraj tako dobri mojstri smo, kot pajki. Nabrali smo orehe in lupine pobarvali, poprova zrna smo uporabili za oči, peclje od listov pa za noge. Nabrane tanjše vejice smo prepletli z volno, tako da so nastale skoraj da čisto prave pajkove mreže in naši pajki so našli svoj dom.

 

 

                             

                          

GLASBENA URA V GOZDU

Čebelice smo oktobra sodelovale v skupnem projektu z OŠ dr. Jožeta Toporišiča. Skupaj z učenci 9. b razreda in učiteljico Matejo Rožman Lubšina smo izvedli glasbeno uro v gozdu. Najprej so otroci, iz vrtca in šole, v manjših skupinah izdelali glasbila iz naravnih materialov. Nastali so zvončki iz različnih palic in storžev. Učiteljica Mateja nas je nato naučila besedilo pesmice Anje Štefan, glasba Igor Štuhec, Jesenska pesmica ter otroke spodbudila k ritmični spremljavi s paličicami. Otroci so ritem ustvarjali v različnih nivojih in na različnih podlagah, paličica ob paličico, paličice ob deblo in paličice ob tla.

 

 

        

Z LOVCEM V GOZD

Konec septembra smo Čebelice in Metuljčki z lovcem Alanom in psičkom Linom odšli na sprehod v bližnji gozd. Lovec nam je povedal katere živali živijo v naših gozdovih, kako skrbimo za živali, kako se moramo obnašati v gozdu… Skupaj smo si ogledali lovsko prežo, krmilnico za fazane ter steber s soljo za hranjenje srnjadi. Lovska družina nam je priskrbela tudi malico, čokoladno mleko in čokoladne medvedke.

 

 

 

             

 

 

 

V gozdu nas je obiskalo lokalno društvo PoPasje

Na naših sprehodih smo opazili kužke brez lastnika, nekateri so v ograji in zelo glasno branijo svoje dvorišče. Določeni otroci se ob bližnjem srečanju s psom tako prestrašijo, da jih je težko umirit. Zato smo se odločili, da povabimo med nas društvo PoPasje, z željo, da nas naučijo kako reagirati, če na sprehodu srečamo kužka brez lastnika, kako se pravilno približamo kužku z lastnikom in na splošno, kako se obnašamo ob njihovi prisotnosti. Srečali smo se v naši naravni učilnici ob gozdu. Najprej smo se razveselili psov, ki so spremljali Dono in Marka iz društva PoPasje. Z veseljem sta nam pokazala, kakšnih trikov sta naučila svoja psa. Nato je sledila učna ura za nas. Lastnika psa moramo vedno najprej vprašati, če lahko njegovega kužka pobožamo. Če nam lastnik dovoli, potem ga nežno pobožamo. Če srečamo kužka brez lastnika nikakor ne smemo začeti kričati in tekati naokoli, saj bo kuža mislil, da se igramo z njim in bo tekal  za nami ter začel skakati po nas. Skušajmo biti čisto mirni in nadaljujmo svojo pot. V večini primerov bo tudi kuža nadaljeval svojo pot. Če pa kuža nikakor noče stran, se vzgojiteljice postavimo v odločno držo proti njem in mu ukažimo naj gre domov. Vsekakor se pred sprehodom v gozd pogovorite z otroki o morebitnem neprijetnem srečanju.

Hvala Doni in Marku za imeniten obisk.

 

 

           

 

Primeri dobrih praks, ki sva jih izvedli v gozdu po različnih kurikularnih področjih:

  • čuječnost v gozdu

Vaje za čuječnost smo povzeli po knjigi Eline Snel: Sedeti pri miru kot žaba: Vaje čuječnosti za otroke (in njihove starše). Izvedli smo vajo Sedi pri miru kot žaba in »Kaj slišiš?,  Kaj vidiš?,  Kaj čutiš?,  Kaj vohaš?«. Otroci so pri slednji vaji podali različne odgovore. Slišali so petje ptic, avtomobil, ki je peljal po cesti, veter, šumenje suhega listja. Videli so ptico na helikopterju, nebo, drevesa, veje, sonce. Čutili pa odejo na kateri so ležali, sončne žarke, bitje srca v prsih. Vohali so drevesa in zemljo. Ko smo vajo v naslednjih mesecih večkrat ponovili, so otroci postali bolj samozavestni pri podajanju odgovorov, čutne zaznave so opisali z več besedami, bogatili besedni zaklad in domišljijo.

  • naravoslovne škatle

V gozdu in na poti do njega smo izvedli dejavnost, ki je medpredmetno povezovala področje gibanja z elementi naravoslovja in matematike. Otroci so se pri izvajanju dejavnosti gibali po neravnem terenu (hrib, njiva), se plazili pod vejami in tako urili gibalne spretnosti. Prav tako so s to dejavnostjo urili matematično razmišljanje in sklepanje, saj so najdene predmete razvrščali in prirejali. Hkrati pa so spoznavali pomladne znanilce, ločevali živo in neživo naravo ter tako odkrivali gozdni ekosistem.

  • raziskovanje biotske raznolikosti gozda

Velik del našega bivanja v gozdu je bil namenjen spoznavanju življenjskega prostora živali in rastlin, ki bivajo tam. V gozdu so otroci našli tri različne vrste polžev (gozdnega polža z latinskim imenom Cepaea nemoralis, lazarja z latinskim imenom Arion in njegovo invazivno tujerodno različico, španskega lazarja ali Arion vulgaris), V gozdu smo našli tudi različne žuželke, žabe, užitne in neužitne gobe, gozdne rastline kot je zimzelen in podlesna vetrnica.

 

  • izdelovanje mobilov iz naravnih gozdnih materialov

Gozd ponuja paleto različnih naravnih materialov kot so različne vejice, plodovi, listki, praproti, kamenčki, polžje hišice s katerimi lahko ustvarjamo.  Iz teh materialov in naravne vrvice smo izdelali mobile, ki so nato krasili naš bivak in drevo v okolici. Otroci so nabirali in sestavljali materiale, vzgojiteljici pa sva pomagali pri vezanju in obešanju mobilov.

  • glasbeno ustvarjanje

V gozdu nismo samo likovno ustvarjali. Kamenčke in paličice, ki smo jih našli smo uporabili za male ritmične inštrumente. Z njimi smo spremljali pesmico Jaz sem mala miška in druge.

  • matematika

Jesenske plodove, ki smo jih našli v gozdu in so jih otroci prinesli od doma, smo vzgojiteljice uporabile za izdelavo matematične igre. Nastale so pisane jesenske mandale, s katerimi so se otroci navdušeno igrali tudi pozimi.

Zanimalo nas je koliko otrok je potrebnih da objame najdebelejše drevo v gozdu in koliko najtanjše.

  • jezik

Zgradili smo si bivak, kjer smo prebirali pravljice in povabili tudi knjižničarko, da nam je prebrala zgodbico.

  • vadbene ure v gozdu

 Za ogrevanje smo imeli tek do gozda. Sledil je skok čez potok, premagovanje ovir (plezanje preko ali pod oviro), iskanje ravnotežja. Za moč rok dvigovanje uteži in udarjanje po deblu, ter plezanje po drevesu. Za sprostitev pa ekipna gradnja bivaka in zapis imena najstarejših s palico v listje. Nadihali smo se svežega zraka in bili obsijani s soncem.

  • umetnostno področje

Veliko smo likovno ustvarjali v gozdu in v igralnicah. Ustvarjali smo pretežno z naravnim materialom.

Povezovali smo se z lokalnim prebivalstvom tako, da je Petra povabila na njihov sprehod v gozd lovca Jožeta, člana lovske družine Dobova. Ta jim je povedal vse o živalih, ki živijo v naših gozdovih, jim pokazal svojo opremo ter jih popeljal do krmišča in lovske preže.

Major Čančer jim je kot izkušeni vojak  predstavil osnove preživetja v naravi. Spoznali so kako v naravi zakuriti ogenj, si pripraviti hrano, katere gobe so užitne in kako jih pravilno nabrati. Z otroki so se tudi preizkusili v peki penic in jabolk. Dogodivščino so zaključili z igro in petjem ob tabornem ognju in se popoldan nasmejani in  polni vtisov odpravili v vrtec.

Povezovanje s starši.

Izvedli smo popoldanski pohod s starši, z otroki in vzgojiteljicami po gozdni poti do Sv.Vida nad Čatežem. Pohod smo izvedle 3 skupine vrtca.

 

 

 

ZAKLJUČEK GOZDNE DOGODIVŠČINE V SKUPINI METULJČKI, VRTCA NAJDIHOJCA PRI OŠ DR. JOŽETA TOPORIŠIČA DOBOVA 

 

 Skupaj z otroki smo se ta dan odpravili v  gozd takoj po zajtrku. Tam nas je že čakal gospod Vinko Čančer, upokojeni vojak Slovenske vojske. Major Čančer nam je kot izkušeni vojak  predstavil osnove preživetja v naravi. Spoznali smo kako v naravi zakuriti ogenj, si pripraviti hrano, katere gobe so užitne in kako jih pravilno nabrati. Z otroki smo se tudi preizkusili v peki penic in jabolk. Dogodivščino smo zaključili z igro in petjem ob tabornem ognju in se popoldan nasmejani in  polni vtisov odpravili v vrtec.

 

Majski (2022) pohod na Sv. Vid nad Čatežem.

           

Čebelice s starši in vzgojiteljicami

 

 

Gregorjevo pri Zvezdicah

Gregorjevo (12.3.) predstavlja prihod pomladi, saj se je po starem koledarju le-to praznovalo na prvi spomladanski dan, ko je svetli del dneva postal daljši.

Mi smo proslavili prvi pomladni dan z odhodom v gozd, kjer smo v potočku spuščali ladjice. Po tako sušnem obdobju, smo morali našim ladjicam pomagati, da so malo zaplule. Pomagali smo jim s pihanjem in poganjanjem le-teh z vejicam. Kljub težavam smo preživeli lep prvi pomladanski dan v gozdu.

Irena Pintarič

 

Učenje plezanja, marec 2022

Zakaj sem ponosna na naše gozdne junake? Zelo sem vesela, ko starejši otroci pomagajo mlajšim ali jim pokažejo, kako nekaj pripraviti, narediti ali preplezati. Ko ne potrebujejo moje pomoči, ampak se mlajši otroci učijo od starejših oziroma mlajši prosijo za pomoč starejše, najlepše pa mi je, ko starejši ponudijo roko mlajšemu, da lahko varno pride preko ovire. Tudi to nas uči gozd.

Deklica, ki je zelo spretna v plezanju je tako videla mlajšo deklico, ki se ji je želela pridružiti na drevesu, ampak ji kljub nenehnim poskusom nikakor ni uspelo. Ko sem pristopila, da bi ji pomagala, sem slišala starejšo deklico kako jo opogumlja. Rekla ji je… »veš tudi meni ni takoj uspelo, ampak sem se trudila, sedaj pa mi rata, tako bo tudi tebi.« Nato ji je podala navodila, kam mora stopiti, katero vejo prijeti. Ko ji je uspelo, je bil to uspeh za obe deklici.

     

Gozdna dogodivščina v skupini Metuljčki

V skupini Metuljčki smo pričeli z gozdnimi dogodivščinami.  Z otroki smo se vsak teden podali na sprehod v bližnji gozd.

Na prvem sprehodu smo ob robu gozda opazili tablo z napisom VODENJE NEPRIPETIH PSOV V LOVIŠČE JE KAZNIVO. Otroke je zanimalo kaj to pomeni. Po pogovoru in razmisleku smo ugotovili, da bo odgovor na to vprašanje verjetno poznal lovec. Tako smo na enega od sprehodov povabili lovca Jožeta, člana lovske družine Dobova. Ta nam je povedal vse o živalih, ki živijo v naših gozdovih, nam pokazal svojo opremo, nas popeljal do krmišča in lovske preže.

V gozdu smo si želeli izdelati bivak. Najprej smo si na spletu ogledali nekaj posnetkov o tem kako postaviti takšno bivališče. Otroci so nato v tehniki batika narisali kako naj bi naš bivak izgledal. Nastale so različne skice gozdnega bivališča. Ker pa smo pri izgradnji potrebovali pomoč, smo z nami v gozd povabili šolskega hišnika, gospoda Tomaža. Otroci so nabirali in prinašali material, vzgojiteljice smo pomagale pri sekanju in vezanju posameznih vej. Bivak je postal odlično skrivališče in prostor kjer smo prebirali pravljice. Vanj smo povabili tudi šolsko knjižničarko Dorotejo. Ta nam je prebrala pravljico o zajčku Dolgouščku iz knjige Zgodbe iz zelenega gozda pisateljice Urše Krempl. Gozd je postal naša igralnica. V gozdu smo malicali in imeli piknik, se igrali in odkrivali okolico, se učili matematiko. Zanimalo nas koliko otrok je potrebnih da objame najdebelejše drevo v gozdu in koliko najtanjše. Dejavnosti iz projekta  pa nismo izvajali le v gozdu. Jesenske plodove, ki smo jih našli v gozdu in so jih otroci prinesli od doma, smo vzgojiteljice uporabile za izdelavo matematične igre. Nastale so pisane jesenske mandale, s katerimi so se otroci navdušeno igrali tudi pozimi. Ustvarjali smo tudi z jesenskimi listki, ki smo jih nabrali v gozdu. Nastale so prave umetnine.

 

Mesec februar 2022 v gozdu

Veliko smo ustvarjali iz naravnega materiala. Valentinove srčke smo najprej narisali, nato smo jih še oblikovali iz vejic, storžev, kostanjevih bodic in suhega listja. Za pano na vhodu v vrtec smo iz naravnega materiala ustvarili pravi pomladni cvetoči travnik. Na posteljico od mahu smo pobarvane storže oblikovali v cvetlice. Prav tako smo si simetrijo oziroma enakost dveh polovic postavljali na karton iz različnega naravnega materiala. Sprehodi v gozd so bili raziskovalne narave, saj smo odkrivali in spoznavali prve znanilce pomladi. Med igro smo poslušali ptičje petje, še posebej pa smo si zapomnili detelja, saj je njegovo trkanje po deblu močno odmevalo po gozdu. Tokrat je bilo v ospredju kuhanje v gozdu. Fantje so se razporedili sami v svojo kuhinjo, deklice pa v svojo. V kateri kuhinji je lepše dišalo, se nisem mogla odločiti, saj so imeli čisto posebne specialitete. Mimogrede pa smo še pobrali smeti, ki ne sodijo v gozd.

Prvi sneg pri Zvezdicah, december 2021

Zelo smo se razveselili prvega snega. Komaj smo čakali, da bomo lahko odšli ven in se kepali ter spuščali z lopatkami po bregu. Bilo nam je prečudovito kljub mrazu. Otroci so se smejali, si posojali lopatke med seboj, skušali naredit snežaka, se skupaj spuščali po bregu in prav prijateljsko se dogovorili, kako lopatke spravit nazaj  na brežino. Kar prehitro je sneg skopnel, ampak mi se že veselimo novih snežink.

Zapisala, Irena Pintarič 

 

Jesen v gozdu, oktober 2021

V oktobru smo Palčki in Zvezdice spoznavali gozd v njegovi raznolikosti. Kje raste kostanj? Katera goba nam je prečkala pot? Srečali smo tudi žabo. Najprej smo jo tiho opazovali, ko pa je odskočila, smo se vsi razbežali. Naš dan je objavljen tudi na facebook strani Mreža gozdnih vrtcev in šol. Nismo pa objavili, kako smo plezali po hribu navzgor in navzdol. Bilo je kar naporno, ampak pokazali smo, kako spretni smo lahko, ko je potrebno. Gibanje po neravnem terenu je odlično za otrokov razvoj, spretnost in koordinacijo. Predvsem pa je odličen občutek, kaj vse zmoremo.

Vaše vzgojiteljice

 

November v gozdu in v igralnici

Meglene in deževne dni v novembru smo izkoristili za ustvarjanje jesenskih dreves v igralnici in v gozdu. Kombinirali smo odpadni in naravni material. Nastala so čudovita, unikatna drevesa. Ko pa je sonce posijalo, smo si pa privoščili. Poiskali smo hrib, kjer ni bilo veliko dreves in se kotalili. Se še spomnite kako je to zabavno? Otroci so hodili po hribu navzgor in se odkotalili navzdol tolikokrat, da nismo več šteli. Slišati je bilo samo smeh. Prav tako smo iskali ravnotežje na podrtem deblu in si pomagali med seboj. Pridobivali smo pomembne veščine zunaj na svežem zraku v naši zabavni učilnici.

Irena Pintarič, november 2021

 

Likovna dejavnost v gozdu, 1.10.2021

Tokrat smo imeli uro likovne umetnosti kar v gozdu. S seboj smo vzeli le kartonsko podlago. Navodilo je bilo, da z naravnim materialom poustvarijo živali v gozdu. Ustvarjali so tako Palčki kot tudi Zvezdice. Otroška domišljija ne pozna meja in to so nam otroci danes tudi dokazali. Nastale so čudovite slike. Tokrat nam je celo zmanjkalo časa za igro v gozdu, tako da se bomo morali še vrniti.

Vzgojiteljice  

 

Koščeva pot, september 2021

Konec septembra smo se podali po koščevi poti. Na poti smo najprej občudovali čudovit pogled na Jovse z opazovalnico. Gozd se že počasi jesensko barva in lepo je bilo, ko je veter zapihal in so listi poplesavali nad nami. Kosca nimo opazili, smo pa opazili delo bobra, kako je izklesal deblo. Bil je prelep sončen dan in tudi pot nazaj ni bila pretežka za nas. Za nagrado, ko smo bili že čisto blizu vrtca smo okusili žižulo, ki nam jo je prijazno ponudil vaščan. Kakšnega okusa je, naj vsak po možnosti presodi sam. Skoraj pa smo v vrtec prinesli bogomoljko, ki se je obesila na otroške hlače. Presodili smo, da v vrtcu ni prostora zanjo in smo jo pustili na travniku.

Lep in poučen sprehod je za nami. Gozd nam je velika učilnica, v katero vedno radi zahajamo.

Vzgojiteljice

 

Paglavci pri Zvezdicah, marec 2021

Na enem izmed sprehodov po gozdu v mesecu marcu, smo opazili mrest v potočku. Odločili smo se, da ga zaradi pomanjkanja padavin v tem mesecu zajezimo iz potočka in ga kasneje, ob ugodnejših razmerah, vrnemo nazaj. Ne boste verjeli, ampak že naslednji dan v akvariju se je iz mresta izvalilo kar precejšnje število paglavcev. Pridno jim menjamo vodo in skrbimo za njih. Paglavci lepo rastejo in se vidno razvijajo, kar nam je zelo zanimivo opazovati. Ampak, ker jih je bilo zelo veliko, smo jih večji del vrnili nazaj v potoček in si jih za opazovanje v akvariju pustili  le osem. Zapisala: Irena Pintarič

Gozdne dogodivščine v mesecu februarju 2021

Mesec februar je bil za nas zelo zanimiv mesec. Na začetku meseca nas je še vedno čakalo malo snega, konec meseca pa so nas pozdravljali na sprehodu skozi gozd že zvončki in trobentice. Če smo malo poslušali, smo slišali detla, kako trka po deblu, presenetil nas je tudi močerad pod trhlečim deblom, pa da ne pozabim omeniti gosenice, ki se je znašla na otroški kapi. Na slikah lahko opazite, kako so fantje gradili prebivališče za srne.  Deklice so se igrale z zaporedjem iz naravnega materiala. Veliko smo plezali, hodili po podrtem deblu, delali stoje na glavi, skakali čez manjši potoček in si celo privoščili kotaljenje po listju. Ta mesec je bil zelo poučen na igriv način, a hkrati tudi zelo zabaven. Irena Pintarič

         

 

Obisk iz gozda, 12.11.2019

Ob tako deževnem dnevu nas je razveselil prav poseben obisk iz gozda. Med kosilom je vzgojiteljica opazila, da se zunaj po našem igrišču plazi močerad. Hitro je odhitela po opazovalno posodo in ga na njeno srečo tudi hitro zvabila vanjo. Po kosilu so otroci lahko opazovali močerada. V igralnici je nastalo veliko začudenje, saj ga velika večina še ni videla. Malo smo se še pogovorili o njegovih značilnostih in ker je bil čas počitka, je moral tudi močerad nazaj v gozd. Vzgojiteljica ga je spustila nazaj v naravo.    

 

(Visited 1.101 times, 1 visits today)
Dostopnost