V preteklem tednu je naš palček Najdihojček, ki je maskota našega vrtca Najdihojca Dobova, odšel na precej dolgo pot. Tokrat se je odpravil izven prostorov našega vrtca, domačega kraja in se napotil celo preko državne meje. Odpotoval je v Srbijo. Ker palček izredno rad bere, so mu kar nekaj težav povzročal napisi, saj so črke po njegovih besedah pomešane, nekaterih pa še nikoli ni videl.

Se je pa med otroki počutil čisto domače, saj je igra otrok univerzalni jezik celega sveta. Obiskal je namreč vrtec Stonogica v Sremski Mitrovici. Otroci z svojimi vzgojiteljicami so namreč poslali pismo v naš vrtec, kjer so predstavili, kaj počnejo, o kakšnih temah se pogovarjajo in hkrati povabili, da z njimi tudi sami sodelujemo in jim pošljemo kakšno pismo z utrinki iz našega vrtca.

Ker pa si je palček zaželel bolj zanimive pustolovščine, saj se že leta in leta potika le po domačem vrtcu, smo se odločili, da vrtec v Srbiji kar obiščemo.

Otroci z vzgojiteljicami so nas izredno lepo sprejeli. Nasmejali so se nagajivosti našega palčka, Oliver in Laura, vnuka naše vzgojiteljice Branke, ki je odigrala tudi vlogo palčka pa sta naše besede spretno prevajala in skrbno varovala veliko skrivnost, da je palček njuna babica.

Njune oči so bile polne veselja, radosti in hvaležnosti, da sta svojo babico lahko gostila v svojem vrtcu, saj je oddaljenost tako velika, da se tekom leta njuna baka in deda težko udeležita kakšnih skupnih aktivnosti s starimi starši.

Ob obisku smo predstavili naš vrtec, aktivnosti, ki smo jih izvedli z otroki na temo zdravilnih rastlin, otroci pa so bili vsekakor veseli tudi zdravih in malce manj zdravih dobrot, ki smo jih zapakirali za njih. No, palček pravi, da je čokolada zelo zdrava, ker je notri veliko mleka. Pa tudi bonboni so zanj zdravi, saj na vrečki piše, da je v njih veliko vitamina C. No, palček zagotovo ve, kaj je dobro za otroke, saj prebere ogromno knjig.

Gostitelji so nas pogostili z eno izmed svojih tradicionalnih dobrot, izmenjali smo nekaj besed in si obljubili, da se še kdaj srečamo. Morda pa naslednjič pri nas, v Sloveniji.

Veseli sva, da so nas v vrtcu Stonogica sprejeli odprtih rok in hvaležni tudi našemu vodstvu vrtca in OŠ dr. Jožeta Toporišiča Dobova, da so naju pri obisku v Srbiji podprli in tako morda zanetili iskrico želje po mednarodnem sodelovanju tudi v prihodnjem šolskem letu.

 

 

Zapisala Jožica Ogorevc, dipl. vzg.

 

(Visited 14 times, 1 visits today)
Dostopnost